Djeca u saobraćajnim nesrećama stradavaju u svojstvu putnika u vozilu. Istraživanje je pokazalo da pravilno korištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice smanjuju smrtnost uslijed sudara do 70%, odnosno zadobivanje težih ozljeda do 60%. Vozači i putnici tijekom vožnje u vozilima moraju koristiti ugrađene sigurnosne pojaseve na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Zakonom je propisano da vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima, i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili sigurnosnim kopčama u vozilu. Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjem sjedalu, s time da dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.

Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk, ili je suvozački zračni jastuk isključen, i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje i koja je pričvršćena za vozilo na tri točke vezivanja, ili posebnim kopčama u vozilu, s time da dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano. Kazna za navedeni prekršaj iznosi 30 KM.

Vezano uz navedeno, savjetujem sledeće:

- prilikom prijevoza djece u vozilu vodite računa da ne činite saobraćajne prekršaje jer djeca uče od vas,
- bez obzira na dužinu trajanja vožnje sigurnosni pojas koristite odmah i uvijek,
- osigurajte stražnja vrata na vozilima kako ih djeca ne bi mogla otvoriti tijekom vožnje,
- koristite mehanizam za „sigurnost djece“ ugrađen u stražnjim vratima,
- nikada nemojte dopustiti da djeca stoje između naslona prednjih sjedala,
- nikada nemojte prevoziti djecu na koljenima vozača ili suvozača na prednjem sjedalu,
- tokom vožnje spriječite otvaranje prozora, odnosno da dijete gura glavu i ruke kroz isti,
- po zaustavljanju automobila osigurajte izlaz djece uvijek na onoj strani na kojoj je trotoar,
- nikada ne ostavljajte djecu samu u svojim vozilima.